De 25e Eefdese Voetbaldagen - 24 en 25 februari 2016

Sportzaal De Stuw in Eefde

Eefdese Voetbaldagen


Geschiedenis Eefdese Voetbaldagen

In 1991 zijn Barry de Weerd en Gerard Schonewille begonnen met het organiseren van de Eefdese voetbaldagen in de krokusvakantie. Barry was toen jeugdtrainer bij Sportclub Eefde en was ook beheerder van sportzaal de Stuw en Gerard was jeugdleider bij Sp. Eefde. Barry en Gerard vonden dat er in de krokusvakantie wel iets georganiseerd kon worden voor de jeugd van Eefde in de leeftijdscategorie 6 tot en met 13 jarigen.

Sjoelen


Het tweedaagse programma in sportzaal de Stuw bestond uit 9 wedstrijden voetballen per leeftijdscategorie in steeds wissellende samenstelling. Dit werd gedaan om onderscheid te krijgen bij het verdelen van de punten voor het algemeen klassement dat verder nog bestond uit vlakschieten, strafschopschieten, spellencircuit en een quiz. In de loop der tijd werd de quiz vervangen door darten. Vaak konden de kinderen zich tijdens de pauzes uitleven in de disco die in de vergaderzaal was opgebouwd. Ook werd er wel eens een wedstrijdronde een ander spel gespeeld dan voetbal zoals trefbal en lijnbal. Ook zijn er in het verleden een paar gasten geweest om het spel “ doet ie het of doet ie het niet “ te spelen. Hierbij werd de kinderen gevraagd of de gast een bepaalde opdracht wel of niet zou halen bijv. de bal 100 keer hoog houden met zijn voeten of dat hij minstens 8 keer zou scoren uit 10 strafschoppen. Na een jaar of vijf is dit onderdeel weer komen te vervallen.

Penalty Schieten

Naast het algemeen klassement wordt er nog steeds gestreden om de penaltybokaal. Iedere speler probeert zo veel mogelijk te scoren uit 5 pogingen de speler die het vaakst scoort wint de beker. Het spannendst is als er meerdere spelers gelijk eindigen zodat er gekampt moet worden om wie er eerste, tweede of derde wordt. Voor een volle sportzaal wordt de spanning dan danig opgevoerd voor de deelnemers en soms ook hun ouders. Vanaf 2000 wordt voor de prijsuitreiking de verloting gedaan. Ieder kind maakt kans op een shirt, bal of ander (sport)attribuut, voor elk kind is er een prijs. De prijsuitreiking is altijd een geweldige happening en veel kinderen en ouders zitten dan ook in spanning wie er dat jaar weer met de prijzen aan de haal gaan. Na afloop van de huldigingen krijgt ieder kind een tas mee met allerlei hebbedingetjes en een oorkonde van deelname aan de voetbaldagen.


De organisatie bestaat nu uit Petra Brokken, Diane Braakhekke, Bennie Achtereekte, Erik Leisink en Gerard Schonewille. Tijdens de voetbaldagen worden de organisatoren bijgestaan door een stuk of 6 jongeren die de (jonge) kinderen begeleiden en bij diverse onderdelen als scheidsrechter optreden. Ook is er een vaste kracht die zorg draagt dat de kinderen tijdig op het goede veld aanwezig zijn en iemand voor het verwerken van alle uitslagen. Op 27 december 2007 heeft de organisatie voor het eerst een voetbaldag voor 13, 14 en 15 jarigen georganiseerd en aan deze dag werd door circa 40 enthousiaste kinderen meegedaan. Na dit eerste jaar is ook deze voetbaldag in de kerstvakantie inmiddels een leuke en sportieve traditie geworden.